Otatko lehdissä esitetyt pukeutumis-vinkit totuutena, ja ryntäät ne mukanasi shoppailemaan? Näytän, miten luet lehtien garderobi-vinkkejä esimerkkiä hyödyntäen. Vinkkaan sinulle samalla omat näkemykseni.
Törmäsin viime kuun Me Naiset-lehden nro:ssa 13 Sanna Sierilän kirjoittamaan juttuun “Pelkkiä lempivaatteita. Kuinka koota vaatekaappi, joka kestää sekä aikaa että katseita?” Vaatealan ja muodin ammattilaisena en voi olla kiinnittämättä huomiota muutamaan artikkelissa esitettyyn seikkaan.
Sierilän artikkeli sisältää erittäin hyviä pointteja & vinkkejä, jotka ovat varteenotettavia, kuten vinkki pesukertojen vähentämisestä tuuletusten avulla tai helppohoitoisten arkivaatteiden valinnoista. Mutta kaikkia vinkkejä ei kannata ottaa totuutena.
Joistakin vinkeistä olen eri mieltä, ja haluan esittää niiden avulla, miten voit lukea lehtien garderobi -vinkkejä, ja miten niihin tulisi suhtautua.
Sanna Sierilän siteeraus Me Naiset- lehdessä nro. 13 s. 31.
Vinkit sisältävät lähes aina ohjausta materiaalivalinnoista. Jos et tiedä materiaaleista, vinkkejä on vaikea lähteä kyseenalaistamaan. Tällöin suosittelen miettimään materiaalivinkkejä oman kokemuksesi ja vaatteen käyttötarkoituksen mukaan. Materiaalin valinta korostuu eri tavalla yhden illan tai jokapäiväisen käytön osalta.
Materiaalivinkkinä Sanna esittää 100% materiaalien suosimista. Mutta kannattaako se aina? Kun itse ostan kankaita tai valmisvaatteita, suosin lähtökohtaisesti LUONNONKUITUJA, ja niiden sekoitteita.
Esim. villa ja kashmirsekoitteinen takkikangas päätyy omaan ostoskoriini, mikäli kuitulaadut ovat laadukkaita, eivätkä esim. lyhytkuituista villaa. Silkki-puuvilla- yhdistelmä esim. kesäisessä paidassa on luksusta, ja puuvilla vahvistaa muutoin herkkää silkkiä. Myös pieni määrä esim. 5-10% polyesteria on ihan ok, sillä keinokuitu myös lujittaa ja antaa villalle kestävyyttä etenkin housuissa.
Vinkin mukaan sekoite yleensä nyppyyntyy. Keinokuidut ovat sen sijaan tunnettuja nyppyyntymisestä etenkin 100%:na mutta olet varmasti huomannut, kuinka esim. 100% luonnonkuituinen merinovillaneuleesi myös nyppyyntyy eli vinkki on todella kimurantti, ja riippuu paljolti yksittäisten kuitujen laadusta.
Sanna Sierilän siteeraus Me Naiset- lehdessä nro. 13 s. 31.
Läheskään aina vinkit eivät sisällä perusteluita kuten Sannan esittämä ajatus keinonahan maineesta. Suhtaudu siis kriittisesti vinkkeihin, joissa faktatietoa ei ole perusteltu.
On totta, että keinonahkojen laatu ja tuotanto ovat kehittyneet vuosien saatossa, ja useat muotitalot ovat lisänneet keinonahan käyttöä, ja viimeisimpänä myös kasvipohjaisia nahkamaisia tuotteita. Fakta on kuitenkin, että keinonahat ovat muovia.
Itse suosin aitoa nahkaa hengittävyyden ja pitkän käyttöiän vuoksi. Kasveista valmistetut ´nahat` ovat vielä uusi tuttavuus, eikä niiden kestävyydestä ole yksiselitteistä vastausta. Ja toisaalta kyseessä ei ole edes nahka sanan alkuperäisessä merkityksessä, sillä nahkaa saadaan ainoastaan eläimistä ISO:n määritelmän mukaisesti. Vegaanisesta `nahasta` voit lukea lisää esim. Käsityökekkerin blogista.
On hyvä muistaa, että aidosta nahasta valmistettuja tuotteita voi myös ostaa paremmalla omalla tunnolla kuten Lovian nahkalaukut, joita valmistetaan teollisuuden ylijäämäpaloista.
Sanna Sierilän siteeraus Me Naiset- lehdessä nro. 13 s. 32.
Pohdi pukeutumisvinkkiä lukiessasi tarjoaako se hetken trendin mukaisen vinkin, vai ajankestävää neuvoa. Pohdi tyyliin liittyvät vinkit omien mieltymystesi ja vartalosi kautta. Jos et ole viihtynyt geometrisissa muodoissa aiemmin, etkä viihdy siinä nytkään, jätä vinkki omaan arvoonsa.
Artikkelin vinkki geometristen muotojen suosimisesta onkin mielestäni enemmänkin trendikysymys kuin tyylivinkki.
Omat pukeutumisvinkkini lähtevät AINA omista mieltymyksistä, vartalosta ja omista väreistä. Trendit tulevat ja menevät mutta tyyli rakentuu muista aineksista. Jos itse suosisin ainoastaan ilmavia ja kolmiulotteisia vaatteita, näyttäisin helposti isommalta kuin olen.
Oma vinkkini olisikin, että mieti valinnoissasi vartalosi piirteitä, ja peilaa tarjontaa parhaiden puoliesi esiintuomiseen niin vaatteen istuvuuden, kuosien kuin värienkin suhteen.
Sanna Sierilän siteeraus Me Naiset- lehdessä nro. 13 s. 32.
Usein vinkit pitää lukea useampaan kertaan, jotta hoksaa, mitä vinkillä oikein tarkoitetaan.
Esim. artikkelissa Sanna vinkkaa kiinnittämään huomiota vaatteiden yksityiskohtiin. Sinänsä täysin oikea huomio mutta tässä kohtaan vinkki liittyy mielestäni enemmänkin istuvuuteen kuin ompelujälkeen.
Oma vinkkini kuuluisi, että kiinnitä shoppaillessa huomiota vaatteiden istuvuuteen. Ja jos lahkeet sattuvat olemaan hieman ylipitkät, ne voi viedä lyhennettäväksi. Mutta vaikka housut tai se “halpis”-t-paita olisivat kuinka edulliset ja täydelliset istuvuudeltaan mutta materiaali on heikkoa, jätä ne ostamatta, ja suosi sen sijaan aikaa kestäviä tuotteita.
Kuinka sinä luet lehtien pukeutumisvinkkejä? Mitä mieltä olet näkemyksistäni? Kerro ajatuksistasi kommenttikenttään.
XOXO
Satu & Ariahlein style