Etusivulle

Tervetuloa blogiartikkeliini!

Olen tehnyt sen huolella sinulle.

T. Satu & Ariahlein Style

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

9/07/20

Oletko ajatellut, että voit ommella napinlävet onnistuneesti käsinompelemalla? Napinläven ompelu käsin tuo couture-tunnelmaa vaatteellesi!

Kun opit tekniikan ohjeellani, saat napinläveistä kauniit yksityiskohdat.

Montako kertaa olet joutunut purkamaan napinläpiä vain sen vuoksi, että se ei tullut oikeaan kohtaan, tai siitä tuli vain huono?

Tiedän tunteen. Itse olen ommellut napinlävet aina ompelukoneella, kuten todennäköisesti sinäkin. Vaikka kuinka olen tehnyt huolellista työtä, tehnyt kokeilut, ja merkannut tarkkaan aloituspaikat, silti ne eivät ole aina onnistuneet.

Napinläven ompelu käsin nauttii suurta arvostusta erityisesti muotitalojen haute couture -mittatilaustöistä puhuttaessa.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Haute couture tarkoittaakin nimensä mukaisesti korkealaatuista pukuvalmistusta, jossa vaatteet valmistetaan pääosin käsinompelemalla mittatilaustyönä asiakkaalle.

Laadukas vaatevalmistus tekee vahvaa nousuaan.

Esim. Helsingin Sanomissa uutisoisiin 17.1.2020 Jean-Paul Gaultier:n lopettaneen jo vuonna 2015 valmisvaatteiden suunnittelun keskittyen haute couture -mallistoihin laadun ja valmisvaatteiden liikatuotannon nimissä.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Mitä järkeä on tuhlata aikaa käsinompeluun, kun ompelukonekin on käytössä?

Tämä kysymys on aiheellinen, ja muistan myös itse pohtineeni sitä teollisen vaatevalmistuksen koulutuksessani.

Muistan, kuinka opiskelijana harjoittelin tekemään elämäni ensimmäiset käsinommellut napinlävet. Napinläven ompelu käsin jäi siihen.

Nyt aikuisemmalla iällä olen löytänyt ateljeemaisen kankaiden työstämisen ja käsillä ompelemisen ilon.

Se on seurausta suuresta kiinnostuksestani muotitalojen kuten Christian Diorin haute couture- ateljeen ompelijoiden käsilläompelemisen taidokkuuteen.

Käsinompelulla on mielestäni monia etuja koneella ompelemiseen verrattuna.

 

Käsinompelussa:

 • Pääset käsiksi haastaviin ja pieniin ompelukohtiin, joita on vaikea ommella ompelukoneella
 • Pistot osuvat tarkemmin oikeaan kohtaan.
 • Saat PARHAITEN ompeleet piiloon.
 • Teet yhtä vahvat ompeleet kuin koneompelussakin. Sinun kannattaa vain opetella tekemään oikeanlaiset pistot kuhunkin tarkoitukseensa. Aivan kuten valitsisit oikean ompeleen ompelukoneesi valikosta.

 

Joko olet kurkannut aiempaan postaukseeni ateljeetyylisen rannekkeen ompelusta? Siinä näytän, miten saat kaunista jälkeä käsinompelemalla haastavaan sifonkisilkkiin. Paidan napinlävet olen myös ommellut käsin. Kurkkaa tästä: Ompeluohje: Rannekkeen ompelu ATELJEE tyylillä.

 

 

Napinläven ompelu käsin jopa paremmin kuin koneella? Näin sen teet!

 

Haluatko oppia ompelemaan napinläven käsin, ja onnistua siinä joka kerta, jopa paremmin kuin koneella? Kyllä!

 

Tässä ohjeessa neuvon sinua vaiheittain, miten ompelet napinläven niin, että onnistut. Annan sinulle myös omat vinkkini, jotta vältyt turhilta virheiltä.

 

Ohjeita käsinommeltavaan napinläpiin on monia. Tässä ohjeessa olen soveltanut 1960-luvun kirjan ompeluohjeita ”How to make buttonholes?” Kurkkaa ohje Claflin, Thayer & Co -sivuilta.

 

Aloitetaan ompelu huolellisella valmistelutyöllä.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Ennen kuin aloitat ompelemaan napinläpiä käsin, sinun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muutamaan pieneen työvälineeseen.

 

 • Ompelulanka. Valitse lanka kankaasi mukaan. Jos ompelet napinläven paksulle kankaalle kuten villakankaalle, valitse paksumpi lanka esim. tikkauslanka (nro.30). Se on vahvempaa kuin perus ompelukonelanka, joka on vahvuudeltaan esim. nro. 100.

 

Yleisohjeena: mitä pienempi lukema langassa, sitä paksumpaa se myös on.

Käsin ommeltavaan napinläpiin on myös saatavana erikoislankaa kuten napinläpisilkkilankaa. Sillä saat upean viimeistellyt napinlävet.

 

 • Silmäneula. Kuten koneompelussakin, valitse neula kankaaseen ja lankaan sopivaksi. Jos ompelet napinläpiä villakankaalle tikkauslangalla, valitse sen mukaan myös vahvempi neula. Kokeile tilkulle neulan ja langan sopivuutta. Liian paksulla neulalla ohueen kankaaseen tulee turhan isoja reikiä.

 

Tässä esimerkissä käytin ohutta kirjontaneulaa nro 3. Mitä suurempi numero, sen ohuempi neula myös on. Ompelulankana käytin 100% puuvillalankaa nro 100.

 

 • Pienet, teräväkärkiset sakset. Ilman leikkuun apuvälineitä et saa napinläpeä auki. Tylsät, isot sakset pilaavat työsi ennen kuin pääset edes kunnolla alkuun.

 

Varaa itsellesi myös hyvä valaistus ja aikaa!

Napinläven ompelu on tarkkaa & pientä ompelua, joten hyvä valaistus ja rauhallisuus ovat tarpeen. Ensimmäiseen napinläpeen kannattaa varata ainakin 0,5 h aikaa.

Kun opit tekniikan, ompelet napinläpejä jopa 15 minuutissa! Eikä sinun tarvitse edes ratkoa.

Huomaa, että napinläven ompelu käsin tapahtuu yksinkertaisella langalla. Kuten aina, tee napinlävestä ensin kokeilu.

Harjoittele napinläpiä ENSIN helpolle kankaalle kuten puuvillalle. Muista väliin tukikankaat. Kun saat onnistumisen tunteen, sinun on mukavampi haastaa itseäsi.

 

1. KOKO & MERKINTÄ

 

Merkitse tarkasti joko liidulla tai nuppineuloilla napinläven paikka ja pituus eli aloitus ja lopetuskohdat. Napinläven oikeaan pituuteen vaikuttavat napin muoto ja -koko sekä kangas. Yleinen ohje on, että lisätään muutama milli napin halkaisijaan.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Tässä esimerkissä napinläpi on merkitty 1,5 cm pituiseksi.

VINKKI: Napinläven oikean pituuden määrittelyssä voit hyödyntää ompelukonettasi. Jos sinulla on napinläpipaininjalassa paikka napille, hyödynnä sitä.

Tee kankaasi tilkulle napinläpi koneella koneen ohjeen mukaan. Testaa koko napillasi. Jos koko on hyvä, mittaa napinläven pituus.

Huomaa, että valmiin napinläven ulkomitta tulee olemaan hieman pidempi. Aukileikattu kohta tulee olemaan 1,5 cm.

 

2. APUOMPELEET & KEHIKKO

 

Ota ompelulankaa riittävästi, esim. 1,5 cm pituiseen napinläpeen tarvitaan noin 70 cm lankaa.

Tee solmu langan päähän ja aloita ompelu lävistämällä kangas np:lta op:lle napinläven aloituskohdasta. Huomaa, että tämä aloituskohta on myös napinläven keskikohta.

Ompele pieniä pistoja napinläven päätepisteeseen asti. Päätepisteessä tulet ulos työn op:lle.

Seuraavaksi määritellään napinläven leveys.

Tässä esimerkissä napinläven leveys on 4 mm. Leveyden määrittelyn apuna voit käyttää koneella tekemäsi napinläven leveyttä.

Jaa napinläven leveys puoleksi. Ompele keskikohdasta ensin harsipisto oikealla ja sitten np:lta tulet takaisin keskikohtaan. Jatkat samalla tavalla vasemmalle. Ota uudestaan pisto op:lle kulmaan. Ompele napinläven toiseen päähän pienin pistoin. Ompele toinen pää ja sivu.

Tarkista, että ompeleiden mukana ovat kaikki kangaskerrokset. Ompele tarvittaessa yksi pisto kerrallaan.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Päätä ommel napinläven oikeaan alakulmaan op:lle.

Apuompeleiden idea on muodostaa suorakaiteen muotoinen laatikko eli kehikko napinläven reunojen huolittelua varten. Jos hyppäät tämän vaiheen, lopputuloksena on kiero ja rispaantuva napinläpi.

Apuompeleet toimivat napinläpipaininjalkana! Ne auttavat sinua saamaan napinlävestä suoran ja täsmällisen.

Apuompeleiden toinen idea on esteettinen.

Koska ne jäävät varsinaisten napinläpipistojen alle, ne kohottavat napinläpipistoja.

Kuten koneella ommellessa tässä voit lisätä vahvemman langan kulkemaan napinläpiompeleiden sisään, jolloin napinläpi korostuu. Voit halutessasi ommella pitkien sivujen apupistot myös kahteen kertaan.

 

3. AUKILEIKKUU

 

Verrattuna koneella ommeltuun napinläpeen, tässä aukileikkuu tapahtuu ENNEN napinläven ompelua. Mutta tätä vaihetta ei kannata pelätä.

VINKKI: Jos kankaasi purkaantuu helposti, käytä purkaantumisen estoainetta esim. Prymin Fray Check:ä. Muista testata aineen sopivuus tilkullesi, ja toimi ohjeiden mukaan.

Purkaantumisen estoaine toimi silkkipaitani kohdalla erityisen hyvin, mikä teki ompelusta helpompaa. Se napakoitti rispaantuvat reunat, ja sain pidettyä napinläpien reunat paremmin koossa. Näin sain otettua pistot myös siistimmin nurjalta puolelta.

Seuraavaksi tarvitset terävät, pienet ompelusakset tai saumanratkojan.

Pura napinläven keskelle harsimasi ommel pois solmupäästä. Katkaise solmupää ja pura napinläven toiseen päähän. Jätä lanka tässä vaiheessa np:lle.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Leikkaa varovasti napinläven keskikohta auki lähes päiden apuompeleihin asti. Ole varovainen, ettet leikkaa lankoja poikki.

VINKKI: Tee aloitusreikä saumanratkojalla. Näin sinun on helpompi saada saksen päät kankaasta läpi ja leikata napinläpi auki.

 

4. NAPINLÄPIPISTOT

 

Nyt alkaakin hauskin vaihe eli varsinainen napinläpipistojen ompelu!

Tässä ompeleessa neula kulkee lankasilmukan läpi muodostaen kauniin ja kestävän helmiäisreunan aukileikattuun napinläpeen.

Pidä napinläpi vinossa tai pystysasennossa riippuen mikä asento toimii sinulla parhaiten.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Ensimmäisessä pistossa vie neula np:lle ja tuo op:lle pitkän sivun apulangan ulkopuolelta. Älä vedä neulaa kokonaan pois. Vie tässä vaiheessa lanka neulan kärjen alle. Vedä neula ulos.

Vedä ja kiristä lankaa itsestäsi poispäin reunaa vasten. Reunaan muodostui nyt ensimmäinen silmukka. Jatka ompelua päätyyn asti. Ompele pistot samanpituisina ja yhtä kauas toisistaan. Tarkista ommel myös np:lta.

Huolehdi, että otat pistoihin mukaan kaikki kangaskerrokset. Pidä reunaan muodostuvat silmukat tasakokoisina ja suorista riviä välillä.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

VINKKI: Pidä ja raota etusormesi ja peukalon välissä aukileikattua reunaa. Näin saat neulan paremmin ottamaan kangaskerrokset mukaan.

Jos jokin pisto ei onnistu, ompele se uudestaan. Pura ommel aina reunan silmukan kohtaan, siitä on helpoin jatkaa.

Ompele pääty aavistus kaarevana. Päätyyn riittää 5 pistoa. Kahdet kulmiin, yksi keskelle ja kahdet edellisten väliin.

Jatka toinen pitkä sivu kuten ensimmäinen, ja tee toisen päädyn kaari. Päätä lanka np:lle ommeljuovaan. Katkaise lopuksi napinläven keskikohdan apulanka.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Nyt napinläpi on valmis!

Pienet kauneusvirheet ja epätasaisuudet esim. ompeleen leveyden osalta saat korjattua seuraavalla vinkilläni:

Ota tässä avuksesi ompelukone. Ompele suoralla ompeleella, lyhyellä pistonpituudella esim. nro:lla 1,7 napinläven ulkoreunan ympärys aivan napinläven vierestä. Ommel viimeistelee napinläven, ja tukee ompeluasi pienten virheiden osalta.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Nyt voit onnittele itseäsi! Olet ommellut kauniin napinläven käsin, couture-tyyliin!

 

MISSÄ VOIT SITTEN KOHDATA HAASTEITA?

 

Napinläven ompelu käsin on erittäin palkitsevaa, kun saat onnistumisen. Haasteita toki on, joten teen niiden voittamisen sinulle helpommaksi seuraavilla vinkeilläni.

 

 • Ompelulangan riittävyys. Onnistut parhaiten, kun saat ommeltua napinläven yhtäjaksoisella langalla eli sinun ei tarvitse jatkaa ompelua uudella langalla.

 

 • Aloitus. Kun maltat tehdä apuompeleet huolellisesti viivoitinta apuana käyttäen saat täsmälliset ja suorat napinlävet.

 

 • Kankaan liestyminen napinläven aukileikkauksessa. Jos kangas on helposti rispaantuvaa, käy reunat läpi purkaantumisen estoaineella. Kokeile aineen sopivuus ensin tilkulle.

 

 • Solmut langassa. Ompele rauhallisesti, ja vedä lanka rauhallisella tahdilla silmukoiden läpi. Käytä apuna esim. Marseille-saippuaa. Vedä lankaa saippuan pinnassa. Saippua ikään kuin vahaa lankaa, jolloin se hieman jäykistyy. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös erityistä vahaa.

 

 • Epätasaiset pistot. Ota tarkasti jokainen pisto edellisen viereen ja seuraa pistojen paikkaa. Viimeistelevä suoraommel pelastaa tämänkin! Ja harjoittelu tekee mestarin. Muista, että käsinompeluun kuuluu kädenjäljen näkyminen.

 

 • Apuompeleet näkyvät. Voi käydä niin, että apuompeleet ovat hieman eri kohdissa kuin napinläpipistot. Viimeistelevä suoraommel koneella jättää nämä pistot alle, joten ei hätää. Voit myös testata ommella kehikon koneella, ja muutoin ommella napinläpi käsin. Versioita on monia.

 

Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!

 

Napinläven ompelu käsin ja onnistuminen siinä nostavat taitojasi uudelle tasolle.

Toivon, että ohjeeni rohkaisee sinua kokeilemaan! Kun opit tekniikan, napinläpisi kaunistuvat kerta kerralta! Ja sinun on helppo varioida ohjetta omannäköiseksesi. Itse varioin tekniikkaa myös kankaiden mukaan.

Napinläpien ompelussa aloittaminen on usein se vaikein juttu, ompeletpa sitten käsin tai koneella.

Kurkkaa tästä Kototeko-blogin postaukseen: Napista asiaa – Inhokkihommasta perusjutuksi, miten napinläpien ja nappien ompelu sujuu koneella, ja ompelukammo selätetään.

 

Oletko sinä ommellut napinläpejä käsin? Mikä on parasta käsinompelussa?

Jos pidit ohjeestani, tilaa uudet postaukseni suoraan sähköpostiisi alla olevan linkin kautta. Seuraa Ariahlein Style:n tapahtumia Facebookissa ja Instagramin kautta.

Nähdään eri kanavilla, ja jatketaan yhdessä Ariahlein tarinaa!

 

Laatua sinun ompeluusi,

Satu & Ariahlein Style

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa uusimmat
artikkelit sähköpostiisi tästä:

Tällä lomakkeella kerään tietoja, joiden perusteella lähetän sinulle uusimmat blogiartikkelit. En myy, enkä jaa tietojasi. Artikkeleiden vastaanottaminen ei sido, eikä velvoita sinua mihinkään. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.

KIITOS!
Olet juuri tilannut tulevat Ariahlein Style -julkaisut sähköpostiisi!