Oletko ajatellut, että voit ommella napinlävet onnistuneesti käsinompelemalla? Napinläven ompelu käsin tuo couture-tunnelmaa vaatteellesi!
Kun opit tekniikan ohjeellani, saat napinlävistä kauniit yksityiskohdat.
Montako kertaa olet joutunut purkamaan napinläpiä vain sen vuoksi, että se ei tullut oikeaan kohtaan, tai siitä tuli vain huono?
‘Tiedän tunteen. Itse olen ommellut napinlävet aina ompelukoneella, kuten todennäköisesti sinäkin. Vaikka kuinka olen tehnyt huolellista työtä, tehnyt kokeilut, ja merkannut tarkkaan aloituspaikat, silti ne eivät ole aina onnistuneet.
Napinläven ompelu käsin nauttii suurta arvostusta erityisesti muotitalojen haute couture -mittatilaustöistä puhuttaessa.
Haute couture tarkoittaakin nimensä mukaisesti korkealaatuista pukuvalmistusta, jossa vaatteet valmistetaan pääosin käsinompelemalla mittatilaustyönä asiakkaalle.

Laadukas vaatevalmistus tekee myös muutoin vahvaa nousuaan pikamuodin vastapainona.
Napinläven ompelu KÄSIN: Näin onnistut!
Mitä järkeä on tuhlata aikaa käsinompeluun, kun ompelukonekin on käytössä?
Tämä kysymys on aiheellinen, ja muistan myös itse pohtineeni sitä teollisen vaatevalmistuksen koulutuksessani.
Muistan, kuinka opiskelijana harjoittelin tekemään elämäni ensimmäiset käsinommellut napinlävet. Napinläpien ompelu käsin jäi siihen.
Nyt aikuisemmalla iällä olen löytänyt ateljeemaisen kankaiden työstämisen ja käsillä ompelemisen ilon.
Se on seurausta suuresta kiinnostuksestani muotitalojen kuten Christian Diorin haute couture- ateljeeompelijoiden käsillä ompelemisen taidokkuuteen.
Käsinompelulla on mielestäni monia etuja koneella ompelemiseen verrattuna.
Käsinompelussa:
- Pääset käsiksi haastaviin ja pieniin ompelukohtiin, joita on vaikea ommella ompelukoneella
- Saat pistot osumaan tarkasti haluamaasi kohtaan.
- Saat parhaiten ompeleet piiloon.
- Teet yhtä vahvat ompeleet kuin koneompelussakin. Sinun kannattaa vain opetella tekemään oikeanlaiset pistot kuhunkin tarkoitukseensa. Aivan kuten valitsisit oikean ompeleen ompelukoneesi valikosta.
Joko olet kurkannut aiempaan postaukseeni ateljeetyylisen rannekkeen ompelusta? Siinä näytän, miten saat kaunista jälkeä käsinompelemalla haastavaan sifonkisilkkiin. Paidan napinlävet olen myös ommellut käsin. Kurkkaa tästä: Ompeluohje: Rannekkeen ompelu ATELJEE tyylillä.
Napinläven ompelu käsin jopa paremmin kuin koneella? Näin sen teet!
Haluatko oppia ompelemaan napinläven käsin, ja onnistua siinä joka kerta, jopa paremmin kuin koneella? Kyllä!
Tässä ohjeessa neuvon sinua vaiheittain, miten ompelet napinläven niin, että onnistut. Annan sinulle myös omat vinkkini, jotta vältyt turhilta virheiltä.
Ohjeita käsinommeltavaan napinläpiin on monia. Tässä ohjeessa olen soveltanut 1960-luvun kirjan ompeluohjeita ”How to make buttonholes?” Kurkkaa ohje Claflin, Thayer & Co -sivuilta.
Aloitetaan ompelu huolellisella valmistelulla.

Ennen kuin aloitat ompelemaan napinläpiä käsin, sinun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muutamaan pieneen työvälineeseen.
- Ompelulanka. Valitse lanka kankaasi mukaan. Peruskankaalle voit hyvin ommella napinläpen tavallisella ompelulangalla, kuten tässä harjoituksessa.
Jos ompelet napinläven paksulle kankaalle kuten villakankaalle, valitse esim. tikkauslanka (nro.30). Napinläpiin on myös saatavana erikoislankaa, napinläpisilkkilankaa. Se on vahvempaa, ja sillä saat upean viimeistellyt napinlävet vaikkapa takkiin. Varaa siinäkin tapauksessa perusompelulankaa apupistoja varten.
Yleisohjeena: mitä pienempi lukema langassa, sitä paksumpaa se myös on.
- Silmäneula. Kuten koneompelussakin, valitse neula kankaaseen ja lankaan sopivaksi. Jos ompelet napinläpiä villakankaalle tikkauslangalla, valitse sen mukaan myös vahvempi neula. Kokeile tilkulle neulan ja langan sopivuutta. Liian paksulla neulalla ohueen kankaaseen tulee turhan isoja reikiä.
Tässä esimerkissä käytin ohutta kirjontaneulaa nro 3. Mitä suurempi numero, sen ohuempi neula. Ompelulankana käytin 100% puuvillalankaa nro 100.
- Pienet, teräväkärkiset sakset. Ilman leikkuun apuvälineitä et saa napinläpeä auki. Tylsät, isot sakset pilaavat työsi ennen kuin pääset edes kunnolla alkuun.
- Viivoitin ja terävä räätälinliitu / muu kankaalle tarkoitettu merkkausväline. Näitä tarvitaan napinläven paikan ja koon merkitsemiseen.
- Varaa itsellesi myös hyvä valaistus ja aikaa.
Varaa itsellesi myös hyvä valaistus ja aikaa.
Napinläven ompelu on tarkkaa ja pientä ompelua, joten hyvä valaistus ja rauhallisuus ovat tarpeen. Ensimmäiseen napinläpeen kannattaa varata ainakin 0,5 h.
Kun opit tekniikan, ompelet napinläpejä jopa 15 minuutissa! Eikä sinun tarvitse edes ratkoa.
Huomaa, että napinläven ompelu käsin tapahtuu yksinkertaisella langalla. Kuten aina, tee napinlävestä ensin kokeilu.
Harjoittele napinläpiä ENSIN helpolle kankaalle kuten ohuelle villakankaalle tai puuvillalle. Muista väliin tukikankaat. Kun saat onnistumisen tunteen, sinun on mukavampi haastaa itseäsi myös uudelleen.
1. KOKO & MERKINTÄ
Merkitse tarkasti joko liidulla tai nuppineuloilla napinläven paikka eli keskiviiva, joka on samalla napinläven aukileikkauksen kohta sekä pituus eli aloitus ja lopetuskohdat. Napinläven oikeaan pituuteen vaikuttavat napin muoto ja -koko sekä kangas. Yleinen ohje on, että lisätään muutama milli napin halkaisijaan.
Tässä harjoituksessa merkkauksen apuna käytin nuppineuloja.

Tässä napinläpi on merkitty 1,5 cm pituiseksi.
VINKKI: Napinläven oikean pituuden määrittelyssä voit hyödyntää ompelukonettasi. Jos sinulla on napinläpipaininjalassa paikka napille, hyödynnä sitä.
Tee kankaasi tilkulle napinläpi koneella koneen ohjeen mukaan. Testaa koko napillasi. Kun koko on hyvä, mittaa napinläven pituus.
Huomaa, että valmiin napinläven ulkomitta tulee olemaan hieman pidempi kuin aukileikattu kohta 1,5 cm.
2. APUOMPELEET & KEHIKKO
Tässä kohtaa voit harsia kauempaa napinläven ympäriltä kangaskerrokset yhteen. Näin kangas ei liiku napinläpeä ommeltaessa.
Olet edellisessä vaiheessa merkinnyt napinläven paikan ja koon. Tässä vaiheessa tehdään napinläpeä varten kehikko, joka auttaa varsinaisten napinläpipistojen ompelussa.
HUOM! Voit piirtää kehikon ensin liidulla, ja sen jälkeen ommella pistot sen päälle.
Piirrä keskiviivan päihin lyhyet viivat ja piirrä päistä sivuviivat keskiviivan molemmille puolille, jotta kokonaisleveys on noin 4 mm. Tämä on samalla napinläven valmis leveys.
Ota ompelulankaa riittävästi, esim. 1,5 cm pituiseen napinläpeen tarvitaan noin 70-90 cm lankaa.
HUOM. Jos ompelet napinläven paksummalla langalla kuten silkkiompelulangalla, tee apuompeleet perusompelulangalla.
Ompele merkkaamasi kehikko apupistoilla. Tee solmu langan päähän ja aloita ompelu tuomalla neula np:lta op:lle keskiviivan toisesta päädystä.

Ompele keskiviivaa pitkin parilla pistolla toiseen päähän asti, tee sen jälkeen pienet pistot päiden molemmille puolille. Ompele sitten toinen sivuviiva pienin pistoin, sekä toinen pää ja sivu.

Tarkista, että ompeleiden mukana ovat kaikki kangaskerrokset. Ompele tarvittaessa yksi pisto kerrallaan.
Päätä ommel napinläven oikeaan alakulmaan op:lle. Apupistojen on tarkoitus jäädä napinläpipistojen alle, joten niitä ei kannata tehdä leveiksi. Apuompeleet toimivat ikään kuin napinläpipaininjalkana! Ne auttavat sinua saamaan napinlävestä suoran ja pistoista täsmälliset.

Apuompeleet toimivat ikään kuin napinläpipaininjalkana! Ne auttavat sinua saamaan napinlävestä suoran ja pistoista täsmälliset.
3. AUKILEIKKUU
Verrattuna koneella ommeltuun napinläpeen, tässä aukileikkuu tapahtuu ENNEN napinläven varsinaista ompelua. Mutta tätä vaihetta ei kannata pelätä.
Seuraavaksi tarvitset terävät, pienet ompelusakset tai saumanratkojan.

Leikkaa varovasti napinläven keskikohta auki lähes päiden apuompeleihin asti. Vie ompelemasi keskiviivan lanka nurjalle puolelle. Ole varovainen, ettet leikkaa päätyompeleita poikki.
VINKKI: Tee aloitusreikä saumanratkojalla. Näin sinun on helpompi saada saksenpäät kankaasta läpi ja leikata napinläpi auki.
VINKKI: Jos kankaasi purkaantuu helposti yliluottele reunat tai käytä purkaantumisen estoainetta esim. Fray Check:ä. Muista testata aineen sopivuus kankaallesi.
Jos yliluottelet reunat, ota pistojen mukaan myös muut apupistot.
Napinläpien ompelussa on monia variaatioita, ja apupistot eli kehikon voi jättää myös tekemättä.
Silloin suosittelen ehdottomasti kuitenkin tekemään yliluottelupistot. Yliluottelun etuna on se, että se pitää kangaskerrokset yhdessä, ja helpottaa napinläpipistojen ompelua.
4. NAPINLÄPIPISTOT
Nyt alkaakin hauskin vaihe eli varsinainen napinläpipistojen ompelu!
Tässä ompeleessa neula kulkee lankasilmukan läpi muodostaen kauniin ja kestävän helmiäisreunan aukileikattuun napinläpeen. Kuten koneella ompelussa tässä voit lisätä vahvemman langan kulkemaan napinläpiompeleiden sisään, jolloin napinläpi korostuu ja kohoaa kauniille kaarelle.
Pidä napinläpi vinossa tai pystysasennossa riippuen siitä mikä toimii sinulla parhaiten.

Ensimmäisessä pistossa vie neula nurjalle ja tuo oikealle puolelle pitkän sivun apulangan ulkopuolelta. Älä vedä neulaa kokonaan pois. Vie tässä vaiheessa neulasta tuleva lanka neulan kärjen alle. Vedä neula ulos.
Huomaa, että otat AINA pistot apuompeleiden ulkopuolelta, jotta apuompeleet jäävät alle.
Vedä ja kiristä lankaa itsestäsi poispäin reunaa vasten. Reunaan muodostui nyt ensimmäinen silmukka. Jatka ompelua päätyyn asti. Ompele pistot tasalevyisinä ja vieretysten.
Ota pistoihin mukaan kaikki kangaskerrokset. Kurkkaa välillä myös nurjalle puolelle.

VINKKI: Pidä ja raota etusormesi ja peukalon välissä aukileikattua reunaa. Näin saat neulan paremmin ottamaan kangaskerrokset mukaan.
Ompele pääty aavistus kaarevana. Päätyyn riittää 5 tai 6 pistoa. Kahdet kulmiin, yksi keskelle ja yhdet pistot edellisten väliin.
Jatka toinen sivu ja tee toinen pääty. Päätä lanka nurjalle ommeljuovaan tai kauemmas kankaaseen pujottamalla. Leikkaa ylimääräiset langat.


Nyt napinläpi on valmis, ja voit onnittele itseäsi. Olet ommellut kauniin napinläven käsin, couture-tyyliin!
Jos haluat, pienet epätasaisuudet esimerkiksi ompeleen leveyden osalta saat korjattua seuraavalla vinkilläni:
Ota tässä avuksesi ompelukone. Ompele suoralla ompeleella, lyhyellä pistonpituudella esim. nro:lla 1,7 napinläven ulkoreunan ympärys aivan napinläven vierestä. Ommel tukee napinläpiä esim. pienten virheiden osalta.

Itse käytin tätä suoraa ommelta tukemaan napinläpejä erittäin ohuessa silkkisifonkisessa paitakankaassani.
MISSÄ VOIT KOHDATA HAASTEITA?
Napinläven ompelu käsin on erittäin palkitsevaa. Haasteita toki on, joten teen niiden voittamisen sinulle helpommaksi seuraavilla vinkeilläni.
- Aloitus. Kun maltat tehdä valmistelevan työn ja apuompeleet huolellisesti, saat helpommin onnistuneet napinlävet.
- Kankaan liestyminen napinläven aukileikkauksessa. Yliluottele reunat tai käytä purkaantumisen estoainetta. Kokeile aineen sopivuus ensin tilkulle.
- Solmut langassa. Ompele lankaa rauhallisella tahdilla. Käytä apuna esim. mehiläisvahaa. Se vahvistaa peruslankaa. Myös käsinompeluun tarkoitettujen lankojen käyttäminen kuten napinläpisilkkilanka estää solmujen muodostumisen.
- Epätasaiset pistot. Tässä auttaa huolellisuus. Ota pistot edellisen viereen ja seuraa pistojen paikkaa. Jos haluat, viimeistelevä suoraommel siistii epätasaisuudet. Suoraommel myös tukee napinläpiä erittäin ohuissa kankaissa. Pienet epätasaisuudet eivät kuitenkaan haittaa, ja harjoittelu tekee mestarin. Muista, että käsinompeluun kuuluu kädenjäljen näkyminen!
- Apuompeleet näkyvät. Voi käydä niin, että apuompeleet ovat hieman eri kohdissa kuin napinläpipistot. Viimeistelevä suoraommel koneella jättää nämä pistot alle. Voit myös varovasti poistaa näkyvät apuompeleet. Vaihtoehtoisesti jätä apuompeleet ompelematta mutta ompele sen sijaan yliluottelupistot. Versioita on monia.

Napinläven ompelu käsin ja onnistuminen siinä nostavat taitojasi uudelle tasolle.
Toivon, että ohjeeni rohkaisee sinua kokeilemaan! Kun opit tekniikan, napinläpisi kaunistuvat kerta kerralta! Ja sinun on helppo varioida ohjetta omannäköiseksesi. Itse varioin tekniikkaa myös kankaiden mukaan.
Napinläpien ompelussa aloittaminen on usein se vaikein juttu, ompeletpa sitten käsin tai koneella.
Kurkkaa tästä Kototeko-blogin postaukseen: Napista asiaa – Inhokkihommasta perusjutuksi, miten napinläpien ja nappien ompelu sujuu koneella, ja ompelukammo selätetään.
Kommentoi alle: Oletko sinä ommellut napinläpejä käsin? Mikä on parasta käsinompelussa?
Jos pidit ohjeestani, tilaa uudet postaukseni suoraan sähköpostiisi. Seuraa Ariahlein Style:n tapahtumia Facebookissa ja Instagramin kautta. Ja nyt sinulla on mahdollisuus tulla myös mukaan uuteen FB-ryhmääni: Hidasta muotiompelua.
Nähdään eri kanavilla, ja jatketaan yhdessä Ariahlein tarinaa!
Laatua sinun ompeluusi! Satu & Ariahlein Style
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.