Oletko miettinyt, miten saat ommeltua siistit hihansuut? Tämä ompeluohje esittelee sinulle yhden tavan, ja se on rannekkeen ompelu!
Näytän sinulle, miten teet sen laadukkaasti. Ompeluohje rannekkeen ompelu ateljee-tyyliin esittelee sinulle laadukkaan työtavan vaiheittain. Ihastu ja ota käyttöön!
”Miten ommellaan siististi hihansuut, että se on siisti myös nurjalta puolelta?”
Tähän kysymykseen olen ajoittain törmännyt ompelukeskusteluissa.
Näytän sinulle yhden tavan, miten ompelet laadukkaasti ja siististi hihansuut rannekkeen avulla.
Tämä ompeluohje, rannekkeen ompelu ateljee-tyylillä on tarkoitettu erityisesti läpikuultaviin kankaisiin kuten sifonkiin. Voit soveltaa ohjettani myös perusvahvoihin kankaisiin, ja ilman halkioita oleviin väljiin hihansuihin.
Ompeluohje: Rannekkeen ompelu ATELJEE-tyyliin
Kuulostaako tutulta: Sinulle on voinut käydä niin, että haluatkin valmistaa vaatteen erilaisesta kankaasta kuin mitä ohje suosittelisi.
Ohjeen työtavat eivät välttämättä sovellukaan valitsemaasi kankaaseen. Jos olet valinnut esim. paidan ompeluun ohuen ja läpikuultavan kankaan, silloin joudut miettimään työtapoja uusiksi.
Ohuet ja läpikuultavat kankaat ovat usein haastavimpia ommella. Ne voivat olla liukkaita, liestyvät leikkuukohdista helposti ja kärsivät ratkomisten myötä. Läpikuultavuuden vuoksi saumanvarat näkyvät helposti läpi, ja yksityiskohtien valmistaminen siististi on haastavaa.
Erityisesti läpikuultavan kankaan tukeminen vaatii pähkäilyä ja kokeilujen tekemistä.

Ohuiden kankaiden ompelua ei kuitenkaan tarvitse pelätä, kunhan maltat edetä hitaasti ja huolellisesti työvaiheesta toiseen etenkin yksityiskohdissa. Kun onnistut läpikuultavan kankaan ompelussa, muut kankaat tuntuvat sen jälkeen helpoilta!
Lue keskustelua herättänyt artikkelini siitä, miksi ompelut eivät aina onnistu. 5 syytä, MIKSI ompelu EPÄONNISTUI.
Tämän ompeluohjeen avulla rannekkeen ompelu sifonkikankaasta onnistuu sinultakin! Mutta tähän sisältyy pieni varoituksen sana. Tämä ohje ei ole kiireiselle ompelijalle!
Miten ranneke ommellaan ateljee-tyyliin?
Ompeluohjeeni avulla opit couturemaista työstämistä, jossa käsinompelu on keskeistä.
Vältyt ylimääräiseltä ratkomiselta, ja onnistut ompelemaan laadukkaasti työstetyt hihansuut jo seuraavaan paitaasi. Jos paitasi on hihaton, kurkkaa aiempaan ohjeeseeni, miten työstät kädentiet hihattomassa paidassa. Vaatteiden TUUNAUSTA: Kauluspaita uusiksi pitsillä!
Tässä ompeluohjeen esimerkkinä käytän ompelemaani silkkisifonkista paitaa, jossa on halkiot poimutetuissa hihansuissa.
Aluksi käydään läpi, miten läpikuultavia kankaita tuetaan, ja miksi tukeminen on tärkeää.
RANNEKKEEN TUKEMINEN
Läpikuultavan kankaan kuten silkkisifongin tukeminen on välttämätöntä tarvittavissa kohdissa. Esim. napinlävestä ei saada kestävää, jos sifongin välissä ei ole tukea. Rannekkeessa tukikangas antaa puolestaan ryhtiä.
Läpikuultavan kankaan tukeminen vaatii aina kokeilujen tekemistä. Koska kangas kuultaa läpi, on selvää, että silitettävät, liimatukikankaat myös kuultavat läpi. Sen vuoksi en suosittele niitä käytettävän. Niiden käyttö pilaa vaatteen lopputuloksen, eikä anna laadukasta kuvaa valmistuksesta.
Sen sijaan käytä tukena:
- Vaatteesi kangasta,
- Yksiväristä, ohutta sifonkilaatua samaa tai lähinnä olevaa sävyä tai
- Yksiväristä, ohutta organzaa samaa tai lähinnä olevaa sävyä
Tee kokeilut. Laita eri kangaslaadut kaksinkertaisena kankaasi väliin. Tarkastele:
- Miten ne muuttavat kankaasi sävyä? Vaaleneeko kankaasi sävy liikaa? Vai pysyykö sävy samana?
- Miten ne muuttavat kankaasi tuntua? Kovettaako esim. organza liikaa?
Silkkiorganza sisältää silkkiliimaa, serisiiniä joka ilmenee kankaan rypistymisenä vesipesussa. Organza on yleisesti kovaa, joten itse en sitä käyttänyt paitani tukemisessa. Päädyin käyttämään sekä silkkisifonkia että paitani sifonkikangasta.
Kun olet valinnut tukikankaasi, muista kutistaa se vesipesussa. Tämä on tärkeää luonnonkuitujen kohdalla, jotta tukikankaasi ei kutistu vaatteen pesussa.
RANNEKKEEN OMPELU
1. Tukikankaan kiinnitys
Tässä ohjeessa leikkasin rannekkeen 6 cm leveänä sisältäen 1 cm sv:t.
VINKKI: Erityisesti sifonki kannattaa leikata kumisen leikkuualustan päällä, sillä liukas pöydänpinta tekee saksilla leikkaamisen mahdottomaksi. Toinen vaihtoehto on asettaa sifonki talouspaperin päälle ja leikata sen kanssa.

Valmis ranneke tulee olemaan 2 cm leveä. Leikkaa tukikangas ½ cm sv:lla pienempänä kuin rannekkeen kaava on. Näin sv:t ovat porrastetut.
Kiinnitä tukikangas harsipistoin rannekkeeseen kangaskerrosten läpi. Se helpottaa rannekkeen myöhempää käsittelyä, kun tukikangas pysyy paikallaan. Käsittelet jatkossa ranneketta yhtenä kankaana.
2. Apuompeleet
Ompele apuompeleet 1 cm päästä rannekkeen kumpaankin pitkään reunaan (ks. ylempi kuva). Nämä ompeleet ratkotaan myöhemmin pois. Ne auttavat kohdistuksissa sekä täsmällisen ja siistin lopputuloksen aikaansaamisessa.
Muista ompelussa käyttää ohutta, esimerkiksi nro. 70 neulaa, jotta neula ei tee liian isoa reikää ohueen, kudottuun kankaaseen.
3. Rannakkeen päät
Taita ranneke pituussuunnassa op:t vastakkain ja ompele päät 1 cm päästä reunoista. Käännä, tarkista ja silitä. Apuompeleiden tulisi kohdata päissä.
4. Rannekkeen kiinnitys
Neulaa ja tarvittaessa harsi rannekkeen päällipuolen reuna hihansuuhun op:t vastakkain 1 cm päästä reunasta.

Tarkista, että rannekkeen päät asettuvat hihansuun halkioiden reunoihin täsmällisesti. Käännä päiden sv:t rannekkeen alapuolen kappaleen suuntaan. Varat asettuvat kauniimmin halkion reunan kanssa.

Jos sinulla ei ole halkioita, kiinnitä ranneke yhtenäisenä renkaana.
Ompele ranneke aiemmin ompelemasi apuompeleen vierestä, sv:n puolelta. Käytä lyhyttä tikinpituutta kuten 2,6. Se vaikuttaa viimeistelyyn. Käännä ja tarkista jälki
5. Viimeistely KÄSINOMPELULLA
Taita ja silitä rannekkeen alapuolen sv:t hihansuuhun. Taita sv:t apuompeleen vierestä. Kuten huomaat, apuommel auttaa kääntämään sv:t täsmällisesti ja siististi nurjalle. Se pitää myös harsimasi tukikankaan paikallaan.
Silitä ranneke tarkasti. Kiinnitä ranneketta neuloilla silitysalustaan, jotta saat suoristettua ranneketta ja pidettyä sitä paikallaan.


Neulaa rannekkeen alapuoli paikalleen.
Voit kiinnittää rannekkeen alapuolen koneella päällitikkauksella, mutta tässä ohjeessa kiinnitin alapuolen käsin ompelemalla. Käsiompelu tuntui sopivan parhaiten silkkisifongin laatuun, ja se tuo couture-tunnelmaa!
Käsiompelu ei ole nopein tapa mutta oikein tehtynä saat erittäin siistin nurjan puolen. Sillä saat myös laadukkaan, ateljeemaisen lopputuloksen.
Käsinpistoissa joka toinen pisto otetaan rannekkeen sv:n puolelta ja joka toinen hihansuun kiinnitysompeleesta. Koneompeen pistonpituus siis määrittelee käsinompeleesi pistonpituuden. Mitä lyhyemmällä pistonpituudella kiinnitit rannekkeen päällipuolen hihansuuhun, sitä tiheämpi ja siistimpi käsiompelustasi myös tulee.

Kuten kuvasta huomaat, käsiommel muodostaa ristikkomaisen kuvion. Käsiommel ei siis näy op:lle lainkaan. Tämä vaatii tarkkaa silmää mutta on yllättävän nopea ommella, kunhan pääset alkuun.
Päättele lanka ja tarkista.


Pura koneella ompelemasi apuompeleet ja harsilangat varovasti pois. Silitä ranneke lopuksi. Ompele napinlävet käsin tai koneella. Kiinnitä napit.
Ranneke on nyt valmis!
Tämä ompeluohje, rannekkeen ompelu ateljee-tyylillä esitteli sinulle yhden laadukkaan tavan työstää hihansuut ohuissa ja läpikuultavissa kankaissa.
Itse olen ihastunut ateljeeompeluun ja couture-tekniikoihin! Ne tulevat näkymään yhä enemmän omassa ompelussani ja myös täällä blogissani.
Rannekkeen ompelussa on monia tapoja. Yksi mielenkiintoinen tapa erityisesti vahvoihin kankaisiin sujuu kätevästi niin sanotun rullaustekniikan avulla. Lue tästä mielenkiintoisesta tekniikasta lisää Vikatikin ohjeesta Rannekkeen ompeleminen hihansuuhun-rullaustekniikka.
Miten sinä huolittelisit sifonkipaidan hihansuut? Oletko aiemmin ommellut läpikuultavia kankaita kuten sifonkia? Sifonki erityisesti silkkisenä laatuna tuo pientä luksusta arkeen.
Toivon, että esittämäni ompeluohje rohkaisee sinuakin ompelemaan läpikuultavia ja ohuita kankaita.
Jos pidit ohjeestani, jaa sitä somessa. Ja jatketaan Ariahlein tarinaa yhdessä!
Laatua sinun ompeluusi,
Satu & Ariahlein Style
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.