Turhauttaako välillä kaavojen jäljentäminen, etkä haluaisi sitä edes tehdä? Ei hätää! Annan sinulle 6 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN kaavojen jäljentämiseen. Kerron sinulle myös VINKIN, josta et ehkä ole kuullut.
Lehtien kaava-arkit ovat usein melkoinen painajainen. Yhteen arkkiin yritetään mahduttaa mahdollisimman monta kaavaa, eikä ihme, jos sen oman kaavan jänjentäminen tuntuu haastavalta puuhalta. Tässä postauksessa haluan helpottaa tuskaasi tarjoamalla kuusi, hyväksi havaitsemaani vinkkiä kaavajäljentämisen avuksi. Ota seuraavat 6 vinkkiäni talteen, ja testaa niitä jo seuraavien kaavojen jäljentämisten yhteydessä.
Kun jaksat panostaa kaavojen ja leikkuun huolelliseen työstämiseen, säästyt monelta harmilta, ja ompelusi sujuu helpommin.

6 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN kaavojen jäljentämiseen
Seuraavaksi kääritään hihat, ja ryhdytään tarkastelemaan 6 vinkkiä tarkemmin. Vinkit sisältävät pieniä, jäljentämistä helpottavia keinoja, joita et ehkä ole hoksannut vielä kokeilla.
1. KAAVOJEN HAHMOTTAMINEN
Tuntuuko välillä hankalalta löytää oikeat kaavat lehtien kaava-arkeilta, ja varsinkin, kun olet jo levittänyt jäljentämispaperin arkille?
Ei hätää! Ennen kuin levität jäljentämispaperia, ja olet löytänyt oikeat kaavat, lävistä kaavan kulmat esimerkiksi nuppineuloilla. Kun tämän jälkeen asetat jäljentämispaperin, löydät helposti omat kaavasi kohollaan olevien nuppineulojen ansiosta.
Jotkut neuvovat korostamaan tussilla kaavojen ääriviivat mutta se voi aiheuttaa jäljentäessä mittaheittoja. Jo pienikin muutaman millimetrin heitto alkaa helposti kertautumaan, eivätkä yhteen ommeltavat saumat enää olekaan oikean pituisia.
Onnistuminen on joskus pienestä kiinni. Kurkkaa tästä aiempaan postaukseeni syistä, miksi ompelu ei aina onnistu, kuten toivoit: 5 syytä, MIKSI ompelu EPÄONNISTUI
2. JÄLJENTÄMISPAPERI PAIKALLEEN
Liikkuuko jäljentämispaperi kaava-arkilla juuri silloin kuin ei pitäisi? Tämä on tapahtunut itselleni liian usein. Mutta tähänkin on helppo ja yksinkertainen vinkki tarjolla.
Jos et omista kaavapainoja tai sinitarraa, sinulta löytyy varmasti nuppineuloja. Nuppineulat ovat yksi lemppari-työvälineeni, ja niillä saa monet tilanteet pelastettua. Kiinnitä nuppineuloilla jäljentämispaperi kiinni läheltä kaavojen kulmia.
Lopputuloksena saat täsmälliset ja tarkat kaavajäljennökset, ja mittaheitot jäävät pois kaavapaperin liikkumisen vuoksi.
3. UNOHTUNEET KAAVAMERKIT
Unohtuiko jotain? Tänä päivänä etenkin lehtien kaava-arkit ovat tupaten täynnä kaavoja, eikä ihme, jos joudut tuskailemaan merkintöjen kanssa. Kun jäljennät kaavoja, jotkut kaavamerkit voivat helposti jäädä kopioimatta viivasekamelskan keskellä.
Pikapelastus löytyy pienistä esikatselukuvista. Tarkista siis ohjeen esikatselukuvan kaavanosista, missä kaikkialla merkkejä pitäisi kaavoissa olla. Näin sinun on helpompi hakea, ja jäljentää unohtuneet merkit, kun tiedät, mistä kohtaa etsiä.
4. OIKEA MUOTO SAUMANVAROIHIN
Tätä vinkkiä noudattamalla nostat osaamistasi uudelle tasolle!
Kun olet jäljentänyt kaavat saumanvarojen (sv:n) kera, ja leikannut kaavat irti, taita sv:t niihin suuntiin kuin sinun olisi tarkoitus ne valmistuksessa kääntää eli ikään kuin ompelisit ne. Leikkaa sen jälkeen sv:t oikeaan muotoonsa eli mukailemaan reunan muotoa. Jos huomaat, että sv:sta puuttuu `paloja`, lisää pieni paperinpala, ja leikkaa oikeaan muotoonsa. Katso kuvat.
Tämä, saumanvarojen oikea muoto puuttuu yleensä lehtien ohjeista ja vinkeistä, joita olet lukenut. Se huomioidaan ainoastaan esimerkiksi muotolaskosten kohdalla.
Kun maltat käyttää tähän vaiheeseen hieman aikaa, hyödyt huomaat ompeluvaiheessa, kun varat mukailevat leikkuun reunoja, ja saat täsmälliset ja siistit saumanvarojen reunat.
Ja lopuksi vielä pari vinkkiä kaavojen leikkuuseen kankaalta…
5. HAKIT REUNOIHIN
Kun leikkaat kaavoja kankaalta, leikkaa samalla pienet n. 2 mm hakit kaavamerkintöjen ja sv:n risteyskohtiin. Jos kankaasi on ohutta, liestyvää, tee merkit esim. liidulla tai käsiompeleilla.
Tämä vaiva maksaa itsensä takaisin, sillä hakit muistuttavat sinua sv:n leveyksistä, ja nopeuttaa ompelua, kun sinun ei tarvitse tarkistaa sv:n leveyksiä.
6. KAAVAMERKINNÄT KANKAALLE…
Toinen vinkkini koskee etenkin muotolaskosten ompelumerkintöjen jäljentämistä. Jos et käytä kalkkeeripaperia jäljentämisen apuna, tämä vinkki on sinulle!
Pistä nuppineulalla kangaskerrosten läpi muotolaskoksen kärkipisteistä eli ompeleen päättymis – ja aloituskohdista. Jos kyseessä on vyötäröllä olevat ns. vyötärömuotolaskokset, merkitse myös vyötärön kohdat, sillä siinä on muotolaskosten levein kohta.
Pidä neulasta kiinni ja merkitse ensimmäiseen kangaskerrokseen neulan juuri ja toiseen kangaskerrokseen vastaavasti ulostulokohta liidulla. Näin saat ompeleiden kohdat merkittyä ilman erillisiä kalkkeeripapereita!
Lisää kaavojen jäljentämisestä ja leikkuusta voit lukea esim. Ylen sivulta Ompele omat vaatteesi – Kaavan löytäminen ja piirtäminen sekä kankaan leikkaaminen. Vaatteiden kaavoituksesta yleisemmin voit lukea Kaavakoulun blogista Vaatteiden ompelu – onnistu hyvällä kaavalla.
Miltä vinkit kuulostavat? Olivatko kaikki sinulle entuudestaan tuttuja, vai oliko joukossa kenties jokin uusi, kokeilemisen arvoinen? Jaa ajatuksesi kommenteihin.
Kurkkaa myös Instagramiin tilini puolelle. Olen lisännyt sinne IGTV-videon, jossa kerron seikoista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaavan jäljentämistä.
Laatua sinun ompeluusi,
Satu & Ariahlein Style
Kannattaa jossain ksnkaissa merkitä myös joko oikea tai nurja puoli. Innoissaan voi ommella osan nurinperin tai väärät yhteen, koska osa kankaista on samannäköistä molemmin puoli.
Hei Jaana! Ja kiitos kommentistasi! Kyllä, olet ihan oikeassa. Hyvä vinkki! Etenkin ohuet, läpikuultavat kankaat ovat haastavia. Hulpioreikien läpimenosuuntaakaan ei meinaa millään nähdä, jotta erottaisi oikean nurjasta. Nekin kun häviävät leikkuuvaiheessa.