Kasvomaskin ompelu on ollut jo tovin ajankohtaista. Kyse on pienen suojaavan asusteen valmistuksesta. Mutta onko sen ulkonäöllä niin väliä? Ehdottomasti on. Annan sinulle 4 vinkkiäni, miten ihastut kasvomaskiisi.
Tätä postausta kirjoittaessa olemme saaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, THL:ta suosituksen kasvomaskien käytöstä esimerkiksi joukkoliikenteessä. Koronavirustilanne kuitenkin elää kokoajan, ja ohjeistukset muuttuvat, joten tarkista ajantasaiset tiedot virallisista lähteistä kuten THL tiedotteista.
Koronavirus on tuonut kasvomaskit osaksi katukuvaa. Vaikka tartuntatilanne olisikin hyvä, eikä maskia välttämättä edes tarvitse käyttää, se suojaa myös esimerkiksi katupölyltä.
Useat ompelevat kasvomaskeja kotona. Ollakseen toimiva, kasvomaskin ei tarvitse kuitenkaan olla ruma tai tylsä.

Kasvomaskin ompelu on myös visuaalista.
Tässä postauksessa annan sinulle 4 vinkkiä toimivan mutta kauniin kasvomaskin valmistukseen. Ota vinkit käyttöösi ja ihastu kasvomaskiisi!
Kasvomaskin ompelu: 4 vinkkiä KAUNIISEEN maskiin!
Sulje silmäsi. Kuvittele itsesi käyttämässä unelmiesi kasvomaskia. Millainen se olisi? Epäilemättä kasvomaskin täytyy toimia teknisesti tarkoituksensa mukaisesti. Mutta mielestäni tämä näkökulma on vain yksi puoli.

Kasvomaskin täytyy tuntua myös muutoin hyvältä. Se ei ole täysin toimiva, jos sen käyttö ei miellytä esim. ulkonäöllisistä seikoista. Ehkäpä et ole tyytyväinen valitsemasi kankaan kuosiin? Tai koet maskisi vain rumana.
Joka kerta kun käytät kasvomaskia, se on osa pukeutumistasi, haluat sitä tai et.
Miksi ompelut eivät sitten yleensä onnistu? Klikkaa tästä keskustelua herättäneeseen postaukseen 5 syytä, MIKSI ompelu EPÄONNISTUI.
Miten valmistan toimivan mutta kauniin kasvomaskin?
Tässä postauksessa kerron sinulle 4 vinkkiäni toimivan ja kauniin kasvomaskin valmistukseen.
Kerron sinulle:
- Mihin asioihin kannattaa valmistuksessa kiinnittää huomiota ohjeistusten lisäksi
- Millä keinoilla saat lisättyä kasvomaskiisi hieman luksusta ja estetiikkaa.
Aloitan vinkkini kuitenkin kaavoituksesta. Se on toimivan kasvomaskin, ja myös minkä tahansa pukineen onnistumisen perusta. Kurkkaa tästä artikkeliini VINKIT ONNISTUNEESEEN kaavojen jäljentämiseen.
1. KAAVASTA PROTOKSI
Netissä ja eri ohjeista löytyvät kasvomaskien kaavat ovat usein jaoteltu ainoastaan kolmeen kokoon. Ne ovat S, M ja L tai lapset, naiset ja miehet. Olet varmasti törmänyt myös yhden koon kaavoihin, kuten laskostettuihin versioihin.
Oletko valmiskaavojen kohdalla miettinyt sen enempää, sopiiko esimerkiksi M-koon kaava juuri sinun kasvoillesi? Tee siitä mallikappale. Mallikappaleen tekeminen on yksi lempi-vinkeistäni, jota jaan usein myös sosiaalisessa mediassa. Eikä kasvomaski ole tässä poikkeus.

Oletko ajatellut, että kasvot ovat yksilölliset, aivan kuten vartalommekin. Yksi kasvomaskin malli voi sopia täydellisesti ystävällesi mutta sinun kavoillesi se ei vain asetu, tai tunnu hyvältä.
Jos ostettu kasvomaskimalli tuntuu sopivalta ja toimivan kasvoillasi, käytä sitä kaavana! Pestävä ja uudelleen käytettävä laadukas maski säästää myös kukkaroasi.
Tulostatko mieluummin kaavan netistä, vai piirrätkö sen ohjeiden mukaan?
Niin tai näin, ompele mallikappale esim. lakanakankaasta. Kun sovitat protoa, huomaat, toimiiko kaava sinun kasvoillasi. Jos käytät silmälaseja, muista tehdä sovitukset silmälasien kanssa.
Sovittaessa huomaat kaipaako kaava muutoksia, ja millaisia.
Yksi vaihtoehto on tehdä kasvomaskin kaava alusta alkaen itse esim. muotoilemalla lakanakankaasta. Näin toimin itse.
Tein kaksi erilaista kaavaa. Toinen on kasvojen muotoa myötäilevä ja toinen perinteisempi, laskostettu malli. Sovitukset tein silmälasien kera.
Jos tuunaat kaavaa itse, muista tuunatessa kuitenkin huomioida ohjeistukset maskin suojaavuuteen liittyvistä asiosta ja koosta. THL:n mukaan kasvomaskin tulee peittää suun, nenän ja leuan alueet.
2. MATERIAALIT
Itsetehtävien kasvomaskien materiaaliksi Työterveyslaitos suosittaa:
- Ohutta mutta tiiviisti kudottua kangasta. Sen läpi ei siis saisi näkyä reikiä.
- Kasvomaskin voi tehdä joko yhdestä tai kahdesta kangaskerroksesta.
Kun pohdit materiaalivalintoja, mieti:
- Kestääkö kangas ohjeistusten mukaista viiden minuutin keittopesua tai
- Vähintään 60 asteen pesuohjelmaa
Jos kangas ei kestä kuumaa ja jatkuvaa pesua, silloin kasvomaski on valitettavasti kertakäyttöinen.

VINKKI: Koepese valitsemasi kankaat ohjeistuksen mukaisessa pesussa. Vain siten voit varmistua, soveltuuko kangas huollettavuuden osalta kasvomaskiksi.
Jos käytät kuminauhaa, varmista, että se kestää keittopesun tai ainakin kuuman pesun. Kuminauha tahtoo kuitenkin haurastua ja hapraantua jatkuvissa ja toistuvissa pesuissa. Varaudu siihen, että voit tarvittaessa vaihtaa kuminauhan myös uuteen.
Testaa lisäksi erilaisia, kasvomaskiin soveltuvia kankaita kasvojesi iholla. Farkkukankaat tai sisustuspuuvillat voivat kädellä tuntua pehmeiltä mutta kasvoilla karheilta ja raskailta hengittää. Varaudu siihen, että voit vaihtaa kuminauhan tarvittaessa myös uuteen.
VINKKI: Jotta kasvomaski asettuisi nenälle, pujota yläreunan saumanvaroihin ohut metallinen tuki. Löydät sellaisen esimerkiksi kertakäyttöisestä kasvomaskista.
Millaisia kankaita käytin omiin kasvomaskeihini?
Myönnän heti alkuun, että halusin kasvomaskiini hitusen luksusta. Suojaavuudesta tai huollettavuudesta en kuitenkaan halunnut tinkiä. Sen vuoksi valitsin puuvillan ja silkin.
Valmistin ensimmäiset koekäyttööni tulevat kasvomaskini kaksinkertaisena. Valitsemani puuvilla on tiivistä mutta etenkin silkkisifonki ei ole.
Kasvomaskeissani käytin:
- 100% puuvillasatiinia
- 100% silkkisifonkia & silkkisatiinia
Ihoa vasten käytin puuvillasatiinia. Vaaleassa kasvomaskissa käytin päällipuolella silkkisifonkia ja toisessa, vihreää silkkisatiinia.

Kaikki kankaat koepesin 60 asteen pesuohjelmassa. Yllättäen myös silkit kestivät pesun, enkä havainnut niissä laatumuutoksia.
VINKKI: Leikkaa kankaat täysvinoon ls:n. Se antaa kankaalle teknistä joustoa. Puuvillan leikkaaminen täysvinoon ls:n tekee siitä lisäksi kimmoisan ja miellyttävän tuntuisen.
Pieni tekninen jousto kankaassa tekee ihmeitä istuvuuden kannalta!
Materiaalivalinnoissa mieti myös kankaan siliävyys. Voitko käyttää maskia heti kuivumisen jälkeen, vai pitäisikö se silittää? Miten toteutat silittämisen, ettei sinun tarvitse kosketella maskin kasvo-osaa?
3. PERSOONALLISUUTTA KASVOILLESI
Oletko miettinyt, että kasvomaskilla voit ilmentää persoonallisuuttasi aivan kuten pukeutumisellakin? Kasvomaski voi mätsätä vaikkapa päivän asusi kanssa.
Jos kasvomaski on sinun kasvoillasi toimiva, ohjeistusten mukainen ja vieläpä visuaalisesti miellyttävän näköinen, käyttäisitkö sitä mielelläsi? Vastaus on todennäköisesti kyllä.

Jos noudatat kangassuosituksia ja otat huomioon pesuohjeistukset, mikään ei estä sinua valitsemasta esim. pukeutumiseesi tai omiin väreihisi sopivaa kangasta.
VINKKI: Jos haluat käyttää kasvomaskissasi kuosillista kangasta, huomioi kuosin koko suhteessa maskiin. Liian iso kuosi ei pääse oikeuksiin pienessä kasvomaskissa. Toki ison kuosin hajottaminen on myös yksi tehokeino.
Kasvomaski saa olla kaunis kuin koru!
THL:n suositusten mukaan kasvomaskin koskettelua tulee välttää. Maski puetaan ja riisutaan kiinnitysnauhoihin tai korvan taakse tuleviin lenkkeihin koskemalla.

Ohjetta kunnioittaen toteutin itse toiseen kasvomaskiin irrotettavan ja kevyen, korumaisen kukan. Rintaneulalla kiinnitettävä koru asettuu maskin kiinnityksenä olevaan lenkkiin, eikä siten ole kasvojen alueella. Pesun ajaksi se on helppo irrottaa.
Toiseen maskiin toteutin kiinnityksen puolestaan solmimisnauhojen avulla. Korvan taakse solmimisnauhoista saan pienen rusetin. Rusetti on jo itsessään kuin kaunis koru! Toiselle puolelle kiinnitin helposti irrotettavan pienen, klipsikiinnitteisellä helminappikorvakorun. Klipsikiinnitteiset korvakorut ovatkin helppo kaunistus kasvomaskiisi.

Toteutatpa yksityiskohdat miten tahansa, mieti, ovatko ne kuuman pesun kestäviä, vai irrotettavia. Mieti myös korujen tai yksityiskohtien koko. Muista, että kasvomaskin käytössä tärkeintä on suojaaminen.
VINKKI: Huomioi kasvomaskin valmistuksessa myös saumarakenteet. Mitä paksumpi kangas sinulla on käytössä, sitä paksumpia saumoista myös tulee. Ohenna tarvittaessa saumanvaroja. Mieti myös mahdolliset tikkaukset.
4. TOIMIIKO MASKI SINULLE?
Kasvomaski jos mikä, on henkilökohtainen juttu.
Jos kasvomaski tuntuu inhottavalta, joudut miettimään hengittämistä, tai se ei pysy paikoillaan, kasvomaski jää helposti käyttämättä. Jos valmistat kasvomaskin itse, huomaat kyllä heti, asettuuko se kasvoillesi, ja pystytkö hengittämään sillä normaalisti. Laskostettu kasvomaski tuntui itselläni laskosten vuoksi väljemmältä kuin kasvojen muotoa myötäilevä malli.
Käytätkö silmälaseja? Tai onko sinulla herkkä iho?
Kasvomaskin toimivuuden huomaa vasta konkreettisen käytön aikana. Kun itse otin muotoillun kasvomaskimallini käyttöön, huomasin hyvin nopeasti, että hengitys vetää silmälasini huuruun.
Tämä siitäkin huolimatta, että sain silmälasien nenätyynyt asettumaan maskin päälle.
Mielenkiintoista oli se, että muotoiltu maski toimi parhaiten isompien silmälasieni kanssa. Ne eivät mennäät huuruun. Laskostetun kasvomaskin kanssa tätä haastetta ei ollut.

Vihreän kasvomaskini yläreunassa käytin ohutta metallista tukea. Se auttoi maskia asettumaan paremmin nenän päälleni. Yllätyin myös, kuinka hyvin se asettui silmälasieni kanssa. Toisaalta maski asettui lähemmäs silmiä.
Jos käytät silmälaseja, vain testaamalla eri malleja löydät itsellesi parhaiten sopivan kasvomaskin.
Jos kasvojesi iho on erityisen herkkä ja helposti ärsyyntyvä, silloin materiaalien valinta korostuu entisestään. Myös kasvomaskin mallilla on merkitystä.
Kasvomaskin ompelu esim. lakanapuuvillasta onnistuu hyvin mutta harkitse puuvillasatiinista laatua. Satiinisidos tekee puuvillasta silkkisen pehmeän. Se ei ärsytä herkkää ihoa kuten karheampi, perinteinen lakanapuuvilla. Varmista kuitenkin aina kankaan tiiveys.
Kasvomaskin ompelu on ohjeiden ja suositusten noudattamista
Valmistuksessa pitää ottaa monta asiaa huomioon. Tarkista ja lue ajantasainen tieto AINA virallisista kanavista. Älä usko kaikkea, mitä keskustelupalstoilla tai Facebookin ryhmissä jaetaan. Kyseenalaista ja pyydä lähteet.
Toivon, että edellä antamani vinkit auttavat sinua kuitenkin luomaan omaa tyyliäsi vastaavan & toimivan kasvomaskin. Itsetehdyt, uniikit maskit erottuvat ja kertovat kantajastaan. On ollut ilahduttava huomata, että maskeissa käytetään kuoseja ja värejä.

Ilmennätkö sinä omaa tyyliäsi kasvomaskilla? Millaisia yksityiskohtia sinä olet toteuttanut maskomaskiisi? Kerro kommenttikenttään.
Jos pidit vinkeistäni, jaa postausta somessa. Ja jatketaan yhdessä Ariahlein tarinaa.
Laatua sinun ompeluusi, Satu & Ariahlein Style
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.