Kukapa ei haluaisia laadukasta muotia. Mutta mistä sen tunnistaa? Ja miten toteutat laatushoppailua käytännössä? Tässä postauksessa jaan sinulle TOP 4 vinkit laatu-muodin ostoon, ja keinoja kuinka onnistut siinä.
Oletko hankkimassa kenties lahjaa itsellesi tai läheisellesi, tai haluat oppia shoppailemaan laatu-muotia, joka kestää aikaa ja käyttöä. Siinä tapauksessa tämä postaus on sinulle. Tässä artikkelissa jaan sinulle TOP 4 vinkkini laatu-muodin etsintään, ja miten myös onnistut siinä. Vinkkieni avulla opit tunnistamaan laadukkaan muotituotteen, ja vältyt virheostoilta.
TOP 4 vinkit LAATU-muodin ostoon
Laatua ei voi korostaa liikaa. Tänä päivänä muotituotteiden laadusta puhutaan entistä enemmän, ja siihen halutaan myös panostaa, mutta tarkoittaako se samalla huippukallista hintaa? Haluatko panostaa laatuun muttet halua kuitenkaan tuhlata suuria summia? Vastaukseni näihin kysymyksiin ovat ei ja kyllä.
Ennen kuin avaan vastauksiani vinkkieni avulla, lähdetään liikkeelle laadusta ja sen määritelmästä.
MITÄ ON LAATU?
Mitä laatu tarkoittaa sinulle tai vaikkapa lahjan saajalle? Onko se esimerkiksi kestävää materiaalia, huoliteltua ulkonäköä, estetiikkaa vai toimivuutta? Vai tarkoittaako se kenties ympäristöön liittyviä seikkoja kuten valmistusprosessissa huomioitua ympäristökuormittavuutta tai valmistuksen eettisyyttä? Vai liitätkö kaikki edellä mainitut asiat ja vielä paljon muuta laatuun?
Laadun määritelmä lähtee mielestäni yksilöllisistä lähtökohdista.
Jokainen voi nähdä laadun käsitteen hieman eritavalla. Se, mikä tarkoittaa toiselle laatua, ei ole sitä välttämättä toiselle. Ja se on mielestäni ihan ok.

Kun itse puhun muotituotteen tai kankaaan laadusta, minulle se tarkoittaa ennen kaikkea materiaalien laadun ohella huoliteltua valmistusta, pitkää käyttöikää niin, että vaate säilyttää laatunsa useiden vuosien jopa vuosikymmenien ajan. Kankaiden ja materiaalien osalta huomioin myös eettisiä näkökulmia kuten eläinten kohteluun liittyviä asioita.
Tänä päivänä muotiin liittyy vahvasti laadun käsite. Pikamuoti-ilmiö on jo toivon mukaan väistymässä kestävämmän muodin tieltä. Kuluttajina olemme entistä valveutuneempia siitä, mitä ja millaista muotia ostetaan ja kulutetaan.
Elämme kuitenkin toistaiseksi muotiteollisuuden kierron mukana, etenkin jos ostetaan uutta. Kuidut, kankaat ja sitä kautta valmiit tuotteet mukailevat trenditoimistojen ennusteita.
Lue lisää kestävää muotia käsittelevästä postauksestani: Kestävää muotia etsimässä: 4 vinkkiä shoppailuun! Siinä käyn läpi toisenlaisten vinkkien kera kestävää muotia käytännön esimerkin avulla.
1. MATERIAALI ja kuitu
Kun puhutaan ostettavasta vaatteesta tai asusteesta, laatu rakentuu ensin kankaan tai materiaalin laatuun eli mistä se on valmistettu. Huippu-viimeisteltyä tuotetta ei pelasta mikään, jos sen materiaali on ostettaessa jo huono.
Muodissa käytettävistä kuiduista ja niiden yksilöllisistä ominaisuuksista on kirjoitettu paljon, enkä siksi lähde niitä tässä luetteloimaan. Jos yleisimpien kuitujen ominaisuudet eivät ole sinulle vielä tuttuja, tutustu tarkemmin yleisimpiin kuituihin ja niiden ominaisuuksiin esimerkiksi: Suomen Tekstiili- ja muodin sivuilla.
Opiskele kuitujen ominaisuuksia. Se vaiva maksaa kyllä itsensä takaisin!
Kuituopin sijaan esittelen sinulle tässä kohtaa esimerkein, millaisia kuitulaatuja kannattaa suosia, ja mitkä jättää pois, kun etsitään laatua.
Luonnonkuidut
Yksinkertaistettuna luonnonkuidut kuten puuvilla, silkki tai villat ovat lähtökohtaisesti laadukkaita materiaaleja ja tuntuvat iholla miellyttäviltä. Näin ei aina kuitenkaan ole. Se, miten kuitu on tuotettu ja käsitelty, vaikuttavat olennaisesti laatuun. Kun kuitu on esimerkiksi ohutta ja pitkää, se on lähtökohtaisesti laadukkaampaa kuin vastaava paksu ja pätkistä valmistettu kuitu.

Huonompilaatuisessa kankaassa langan kuitu on lyhyempää ja paksumpaa.
Eron huomaat, kun tarkastelet esimerkiksi jo valmiiksi karheaa tai nyppyistä, uutta t-paitaa laadusta tunnettuun vastaavaan t-paitaan. Huonompilaatuisessa langan kuitu on lyhyempää ja paksumpaa.
Tämän huomaat siitä, kun kangas näyttää ja tuntuu jo valmiiksi nyppyiseltä, jopa karhealta iholla. Se johtuu siitä, että kuidun päät törröttävät. Tämä on tyypillistä pätkä-puuvillasta valmistetuissa tuotteissa. Pitkäkuituisesta puuvillasta valmistettu tuote sen sijaan näyttää ja tuntuu silkkiseltä.
Samaan tapaan myös muista luonnonkuiduista tuotetaan eri laatuja.
Kuitusekoitteet
Luonnon-ja keinokuidun yhdistelmä on niin sanottu muuntokuitu kuten modaali ja viskoosi. Niissä on pyritty yhdistämään luonnon- ja keinokuitujen parhaat puolet. Muuntokuitujen valmistuksessa käytetään teollisia menetelmiä kuten liuottamia, mutta ne pohjautuvat esimerkiksi selluloosaan eli perusraaka-aine saadaan luonnosta.
Lähes kaikissa vaatteissa käytetään erilaisia kuituja. On olemassa tiettyjä kuitusekoitteita, joita kannattaa yleisesti välttää laatua etsiessä.
Yksi tällainen on viskoosin ja polyesterin sekoitus. Kuten varmaankin jo tiedät kuituopista, viskoosi on herkkä selluloosapohjainen kuitu. Kun sen kaveriksi liitetään kova ja luja teollisesti valmistettu keinokuitu polyesteri, liitto ei tiedä hyvää herkälle viskoosille. Viskoosikuitu katkeaa, ja siis nyppyyntyy polyesterin vaikutuksesta. Polyesterin kaverina toimii siten parhaiten vahvemmat kuidut kuten villa. Ja tällöinkin polyesterin osuus kannattaa olla mahdollisimman pieni.
Kuinka monessa vaatteessa olet nähnyt olevan elastaania? Sitä käytetään mielestäni turhan paljon. Elastaani on hyvä urheiluvaatteissa mutta perusvaatetuksessa se usein pilaa kankaiden laadun.
Esimerkiksi neulokset toimivat hyvin ilman elastaania. Itseasiassa 100% kampapuuvillatrikoinen t-paita interlock-sidoksena on laadultaan parempi kuin elastaania sisältävä vastaava paita. Elastaani on herkkä esimerkiksi hielle, joten erityisesti kainalon kohdat kuluvat nopeasti huonoiksi, ellei kainaloita suojaa erillisillä lapuilla.

Erityisen harmillista on se, että muutoin kangaslaadultaan hyvä tuote voidaan pilata käyttämällä siinä joitain huonompilaatuista kuitua tai materiaalia. Esimerkiksi kauniisti kudottuja puuvillapitsisiä osia yhdistetään muutoin 100% polyesterista valmistettuun paitaan. Tällainen tuote kannattaakin jättää kaupan hyllylle.
Sidos
Kankaisiin liittyen mainitsen sinulle vielä muutaman sanan sidoksista. Olet varmastikin kuullut kankaiden sidoksista. Sillä tarkoitetaan tapaa kutoa kangas eli miten loimi -ja kudelangat risteilevät kankaassa. Näitä sidoksia on monenlaisia. Yleisimpiä ovat palttina, toimikas ja satiini.
Muut ovat johdettuja perussidoksista, ja niiden nimitykset kuten sametti tai flanelli ovat sinulle varmastikin tuttuja. Samaan tapaan neuloksissa silmukat muodostavat erilaisia sidoksia.
Sidoksilla saadaan kankaisiin erilaista ulkonäköä ja ominaisuuksia. Kuitujen ohella myös sidokset voivat vaikuttaa kankaan laatuun. Esimerkiksi sileäneulos trikoossa on halvempi ja yleisin kuin taas molemmilta puolilta samannäköinen interlock-neulos. Se on hieman vahvempaa mutta laadukkaampi.
Kudotuissa puuvillakankaissa puolestaan pitkistä lankajuoksuistaan tunnettu satiinisidos on ihanan pehmeää ja aavistuksen kiiltävää kuin vastaava palttinasidoksinen puuvilla.
Yleisenä nyrkkisääntönä annan sinulle kankaisiin liittyvän seuraavan ohjeen.
- Kun haluat selvittää kankaan laatua, selvitä ensin, mistä se on tehty. Käytä hieman aikaa tutustuaksesi kuitujen ominaisuuksiin. Kun tiedät perusasiat yleisimmistä kuiduista, ja seoksista, selviät jo pitkälle.
- Tarkastele kangasta läheltä. Pidä sitä iholla. Katso, miltä pinta näyttää ja tuntuu. Näin pystyt päättelemään jonkin verran kuitujen laadusta. Parhaiten tässä arvioinnissa pärjäät, kun teet vertailuja vastaavan laadukkaan kankaan kera. Näin opit tunnistamaan eroavaisuuksia.
2. VALMISTUS
Kun olet saanut selvitettyä kankaan ja kuitujen laatua, siirrytään seuraavaksi tarkastelemaan itse tuotetta ja sen laatua.
Tarkastele tuotteen valmistusta yksityiskohtia myöten niin oikealta kuin nurjaltakin puolelta. Laadukkaasti valmistettuun vaatteeseen on käytetty AIKAA. Vaikka se olisi yksinkertainen malliltaan, valmistuksessa käytetyt ratkaisut kertovat laadusta.
Tarkastele erityisesti seuraavia asioita:
- Huolellinen ompelujälki niin oikealla – kuin nurjalla puolella
- Ompeluiden aloitus-ja lopetuskohdat ovat siistit. Ei langanpäitä
- Vuoritus (esim jakut, takit, leningit, hameet)
- Kudotuista kankaista valmistetuissa tuotteissa on ns.pussisaumat
- Kauniita yksityiskohtia saumoissa kuten terenauhoja
- Huolittelun vieressä kulkee kiinnittävä suoraommel (saumat ei ole ommeltu vain huolittelun varaan. Poikkeuksena neulokset, joissa saumana kaksineulainen huolittelu)
- Suorat ompeleet -ja tikkaukset
- Kohdistetut kuviot ja saumat
- Yhtäpitkät ja täsmälliset saumat (poikkeuksena vaatturin työ, jossa vaate tehdään asiakkaan vartalon piirteiden mukaan)
- Siistit, tihellä pistonpituudella ommellut tiivit napinävit
- Viimeistely ( esim. huolellisesti kiinnitetyt napit, ei roikkuvia langanpäitä nurjalla puolella)
- Toimiva suunnittelu. Vaate esim. istuu hyvin päällä, eivätkä saumat vedä.
VINKKI: Käytä aikaa sovittamiseen, jotta näet, miten vaate käyttäytyy.
Kun sovitat, älä tee pikasovituksia. Istu ja kävele vaate yllä. Näet hyvin nopeasti, lähtevätkö esimerkiksi saumat kiertämään. Jos näin käy, jätä ostamatta. Kiertävät saumat ovat merkki huonosta laadusta valmistuksessa.
Tutustu ja kiertele katsomassa kalliimpien tuotteiden valmistustapoja. Miten ne eroavat halvemmista? Kannattaa myös tarkastella valmistustapoja omia ompelutöitä silmällä pitäen.
Laadukkaasti valmistettu tuote on loistava opettaja!
Kun tykkäät, miltä vaate näyttää, tuntuu ja toimii tarpeisiisi nähden, ollaan jo voiton puolella. Kun materiaali on valmistuksen ja suunnittelun ohella laadukas, tuotetta voidaan pitää jo kaikin puolin laadukkaana.
3. LAATU vs. MERKKI
Saadaksesi laatua muista erottaa kaksi asiaa toisistaan: laatu ja merkki. Voi kuulostaa hullulta, mutta niin se on. Mediassa on nostettu esiin se tosiseikka, että kallis tai edes suomalainen merkki ei takaa laadukasta vaatetta.
Kun itse shoppailen ostovaatteita tai kankaita, mietin ennen ostopäätöstä, maksanko merkistä vai laadusta. Vaikka vaatteessa olisi muotitalon merkki mutta se on valmistettu polyesterista tai osittain akryylista, jätän sen ostamatta.
Polyesteri on merkistä huolimatta käytännössä muovikuitua, eikä siitä muuksi muutu luksusleiman myötä. Jätä tuote siis ostamatta hyvän omantunnon kera.
Kuten alussa nostin esiin, kannattaa kuitenkin muistaa se, että toisaalta laatumateriaalin ja -kuitujen tuottaminen ei ole halpaa, joten se maksaa. Esimerkiksi muutaman kympin kashmirvillainen vaate ei ole kuitutuotannoltaan niin laadukas kuin parin sadan euron vastaava tuote. Eron huomaa jo siinä, miltä lanka näyttää ja tuntuu.

Mutta aina ei tarvitse pulittaa satoja euroja laatukankaista valmistetuista vaatteista. Huippu-löytöjä teet huokeaan hintaan tietenkin second hand -kauppapaikoilta!
4. SECOND HAND
Oletko tehnyt laatu-löytöjä second hand -kirppareilta? Ne ovat ehdottomia aarrearkkuja laatumuotia etsiville.
Kiertele kirppareita ja pengo second hand -myymälöitä. Sieltä löydät jo testatun laadun.
Niiden ehdoton etu laatulöytöjen osalta on se, että kirpparivaatteet ovat usein moneen kertaan pestyjä ja pidettyjä, joten erotat varmasti myös laadukkaat materiaalit huonojen joukosta! Tarkastele niitä kuten muitakin vaatteita; onko kangas kärsinyt, kulahtanut vai edelleen kuin uusi? Osta parhaat päältä, mutta jätä valmiiksi loppuunkäytetyt ostamatta.
VINKKI: Jos tiedät jonkin tuotemerkin, joka käyttää vaatteissaan laadukkaasti työstettyjä kuituja, ja on laadustaan tunnettu, bongaa niitä second hand -kirppareilta. Näin saat laatua huokeaan hintaan, ja säästät selvää rahaa.
Tuunaus
Viimeisenä extra-vinkkinä annan sinulle ajatukseni tuunaukseen liittyen. Tätä et ehkä ajattele osana laadukasta muotia, mutta oletko ajatellut, että laadukas muoti kestää paitsi aikaa, myös korjauksia ja tuunaamista? Erityisesti second hand -kauppapaikoista tehdyt löydöt saa helposti pienelläkin vaivalla tuunattua mieleiseksi.
Laadukas vaate elää ja muuttuu kanssasi. Ihmismieli on vain välillä oikukas, että kaipaamme vaihtelua. Vuosikausia vanha jakku tai hame on edelleen laatunsa säilyttänyt mutta se kaipaa hieman uudistusta. Tuunaamalla vaate saa lisää käyttöaikaa ja pääsee takaisin yllesi.
Jos itse löydän laadukkaasta materiaalista tehdyn vaatteen kirpparilta, ja josta tiedän saavani tuunaamalla itseni näköisen, ostan tuotteen.
Laatu-muodin etsintä ei ole tehty helpoksi.
Mikään neuvo tai ohje ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Ensinnäkin sinä itse määrittelet laadun, ja se antaa sinulle suuntaviivat. Esimerkiksi useat valmistajat tarjoavat edelleen valikoitua tietoa tuotteiden valmistukseen liittyen vaikka tässä asiassa ollaankin otettu harppauksia eteenpäin. Jos laatu-kriteereinä ovat tuotantoon liittyvät seikat, se ohjaa sellaisen muodin äärelle, joka vastaa sinun laatu- ja arvomaailmaasi.
Annoin sinulle tässä postauksessa omat TOP 4 vinkkini, miten voit löytää laadukasta muotia, ja välttää pahimmat karikot.
Kannattaa myös muistaa, että monesti todellinen laatu paljastuu vastaa ajan kuluessa, joko hyväksi tai huonoksi. Erityisen hämääviä voivat olla myös kankaissa käytettävät viimeistelykäsittelyt. Niillä saadaan esimerkiksi kangas siliäväksi, jolloin vaate voi ostettaessa antaa jopa virheellisen kuvan todellisesta laadusta.
Voi myös käydä niin, että edullinen löytö osoittautuukin kymmenen vuoden kestäväksi luottovaatteeksi. Tällainen tuote voi myös toimia itselle hyvänä “mittarina”, kun etsii laadukasta muotia. Usein siihen vertaa muita ostoksia.
Laadukkaan muotiostoksen kyllä muistaa. Toivottavasti saat vinkeistäni konkreettista apua sen etsintään. Vai oletko jo kenties löytänyt sellaisen?
Miten sinä määrittelet laadun? Oletko löytänyt kenties kirpparilta jonkin laadukkaan aarteen? Jaa ajatuksiasi laadukkaasta muodista kommentteihin, ja jatketaan yhdessä ARIAHLEIN tarinaa.
Satu & Ariahlein Style
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.