Näet ihanan mekon kaavan. Kuvittelet jo itsesi mekko yllä, ja aloitat innoissasi ompelun. Kun mekko on valmis, huomaat, että jokin epäonnistui. Lopputulos ei ole sellainen kuin piti. Miksi näin kävi? Kerron sinulle 4 syytä siihen, ja miten onnistut ompelussasi seuraavalla kerralla.
Syitä siihen, miksi esimerkin mekosta ei tullutkaan sellainen kuin piti, on monia. Esittelen tässä postauksessa valmistukseen liittyvät 4 syytä, miksi ompelu epäonnistui, etkä ole siihen tyytyväinen. Uskon, että ne ovat sinulle ehkäpä entuudestaan tuttuja, mutta postaukseni myötä opit myös paremmin tunnistamaan ja ennakoimaan ne.
Näin onnistut paremmin seuraavassa ompelussasi, ja teet jatkossa ainoastaan lempi-vaatteitasi!
4 syytä, MIKSI ompelu EPÄONNISTUI
Epäonnistumisen tunne voi tulla siitä, jos et ole tyytyväinen vaikkapa malliin, ompelujälkeesi tai vaate ei tunnu sittenkään omalta. Erityisen ärsyttävää tyytymättömyydestä voi tehdä se, että olet käyttänyt ompeluun aikaa ja rahaa. Juuri silloin toivoisi, että ompelutyö myös onnistuu.

Käyn läpi seuraavaksi 4 keskeistä syytä ompelutöiden epäonnistumiseen, kun et ole työhösi tyytyväinen. Opit myös, miten voit ennakoida, ja vaikuttaa siihen, että saat onnistumisia ompelussasi.
1. KAAVA & OHJE
Vaatteen ompelun aloitat mallin ja kaavan valinnasta.
Älä luota siihen, että voit valita kaavan nopeasti kokoja vilkaisemalla. Älä luota myöskään siihen, että muistat mittasi. Vartalo voi muuttua yllättävän nopeasti. Ota ohjeen mukaan vartalosi mitat. Esimerkiksi yläosan kohdalla kriittisin mitta on yleensä rinnan ympärys. Sen jälkeen vyötärön- ja lantion mitat.
VINKKI: Kun olet valinnut lähinnä olevan kaavan koon, vertaa omia mittojasi kaavojen mittoihin.
Kaavoja mittaamalla saat käsityksen siitä, kuinka väljästä tai niukasta vaatemallista on kyse.
Jos valitset taitoihisi ja käytössä olevaan aikaasi nähden liian haastavan mallin ja ohjeen, voit olla varma, että lopputulos ei välttämättä miellytä sinua. Mieti ensiksi siis lähtötasosi, ja suhteuta taitosi valitsemaasi kaavaan ja ohjeeseen.
Tätä helpottamaan useissa kaavalehdissä on pisteytykset sen mukaan, kuinka haastavasta ompelutyöstä on kyse. Esimerkiksi yksi pallo tarkoittaa, että työ on helppo, ja se on tarkoitettu vasta-alkajalle.

Haasteita tulee varmasti, jos leikkaat kaavat väärin kankaalta, tai jos sinun harmiksesi kaavoissa ja ohjeessa on virheitä. Muista lukea siis tarkkaan ohjeet. Jos huomaat jonkin virheen kaavassa tai ohjeessa, ota yhteyttä esimerkiksi kaavalehden toimitukseen, jotta he tietävät virheestä. Näin he voivat tehdä oikaisun seuraavaan lehteen tai verkkoon.
Jos olet vasta aloittanut ompeluharrastuksesi, pitäydy alkuun helpoissa ja selkeissä ohjeissa, joita ymmärrät.
Jos sinulla on jokin luottokaava, jolla olet jo onnistunut, käytä sitä. Näin saat onnistumisen tunteita, ja sinun on helpompi kasvattaa haasteita taitojesi karttuessa.
Ennen kuin teet lopullisen valinnan, selaa ja tutkaile ompeluohjeita. Jos ohje on sinulle yhtä hepreaa, jätä se. Se ei välttämättä siitä selkeydy, vaikka lukisit sitä moneen kertaan ompelun aikana. Kehotan aina tekemään mallikappaleen. Tee mallikappale etenkin kaavoilla, joita käytät ensimmäistä kertaa! Vältyt monelta murheelta, ja tiedät, kannattaako kaavaa edes käyttää, tai muokata.
Vinkkejä etenkin uudella kaavalla ompeluun löydät Unelmallinen ompelublogin postauksesta: Ota nämä huomioon uudella kaavalla ommellessa.
Myös varsinainen kaavojen jäljentäminen voi aiheuttaa päänvaivaa, ja vaikuttaa onnistumiseen. Lue 6 vinkkiäni, miten onnistut kaavojen jäljentämisessä: 6 VINKKIÄ kaavojen jäljentämiseen.
2. KANGAS EI VASTAA MALLIA
Kankaan valinta on yhtä kriittinen vaihe kuin kaavan valinta. Olet huomannut ompeluohjeita selatessasi, että niissä kerrotaan kangassuositus kyseiseen malliin. Tätä suositusta ei kannata ohittaa, etenkin jos olet ompeluharrastuksesi alkutaipaleella.
Suurin virhe malliin liittyen on sopimattoman kankaan valinta.
Näin käy, jos valitset esim. joustavalle vaatteelle joustamattoman kankaan. Huomaat ongelman viimeistään ensimmäisessä sovituksessa, kun et saa vaatetta päällesi.

Kangassuositukset on siis tehty sinua varten ohjaamaan valintojasi, ja sitä kautta auttamaan sinua onnistuneessa lopputuloksessa.
Jos valitset kankaan isoilla kuvioilla, pidä malli selkeänä, jotta liiat saumat eivät riko kuviota. Huomioi siinä tapauksessa kuviokohdistukset.
Jos olet vasta-alkaja, jätä joustavat trikoot ja löysät neulokset pois. Usein kuulen suosittelevan, että helpointa on aloittaa trikoista, kun ei tarvitse kuin surauttaa saumurilla saumat. Vaikka trikoomallit ovat joustonsa vuoksi helppoja, itse materiaali tuo valmistukseen kuitenkin haastetta.
Tarvitset hyvin onnistuaksesi jopa erilaisia koneita tai erityisompeleita -ja tekniikoita laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lue lisää trikoon ompelusta esim. Kodin Kuvalehden artikkelista: Näin onnistut puuvillatrikoon ompelussa.
Suosittelen, että opettele valmistusta ensin kudotuilla kankailla. Jos kuitenkin haluat joustoa, valitse kudottu kangas muutaman prosentin elastaanin osuudella.
Kun löydät malliin sopivan kankaan, olet jo puolivälissä onnistunutta lopputulosta!
3. RYPYT JA KURTUT
Silititkö jokaisen ompelemasi sauman jälkeen, vai ajattelitko silittää vasta lopuksi? Loppusilityksessä huomaat kuitenkin ylimääräisiä ryppyjä saumoissa ja saumojen yhtymäkohdissa.

Monesti voi käydä niin, että valmistelet työvaiheet ompelukoneen äärellä vaate sylissäsi. Olen itse tämän myös kokenut, eikä ole useinkaan ollut hyvä ratkaisu.
Ota itsellesi siis pöytätilaa, ja varaa silitysmahdollisuus lähelle työskentelytilaasi.
Kun silitysrauta on sinulla valmiina, sitä tulee myös helpommin käytettyä, ja opetat itseäsi tekemään tärkeät välisilitykset vaatteellesi.
Tee siis välisilitykset jokaisen ompelun jälkeen. Silittäminen auttaa sinua laadukkaan ompelutuloksen aikaansaamisessa. Jos sinun pitää ensin kääntää sv:a ennen ompelua, silitä ne. Älä laista silitystä kynnen vetaisulla, vaikka se houkuttelisi niin sinua kuin minuakin.
4. KIIRE JA HUTILOINTI
Niinpä. Ajattelit ommella mekon edellisenä iltana. Varmasti ehdit sen tehdä, mutta onko käytettävissä oleva aikasi riittävä sinua miellyttävän ja laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi?
Kiire saa meidät helposti hutiloimaan ompelussa.
Tämä voi kuulostaa jopa liian suoralta sanoa mutta hutiloinnilla onnistut melko varmasti pilaamaan vaatteesi. Haluat saada uuden mekon nopeasti valmiiksi, ja oikaiset. Ei hyvä. Itsekin olen tämän kokenut moneen kertaan. Mutta onneksi turhasta hutiloinnista voi myös oppia pois, ja rauhoittaa sekä hidastamaan tahtia.

Ota siis rauhallisesti, ja opeta itsellesi huolellisuutta. Kun tekee mieli vain surauttaa, eikä ole ihan varma, meneekö oikein, jätä työ lepäämään yön yli. Ompele sauma vaikka seuraavana päivänä. Tästä joudun myös itseäni aina välillä muistuttelemaan.
Huolellisuus lähtee kaavojen piirtämisestä ja täsmällisistä sv:sta (=saumanvaroista). Jos leikkaat sv:t vähän sinnepäin, myös väljyydet ja lopputulos on sinnepäin. Käytä siis viivoitinta mittaamisessa, ja ohjaimia ompelussa, jotta saat ompeleen juuri oikeaan kohtaan. Ompelutarkkuus näkyy erityisesti päällitikkauksissa.
Tee koeversio vaatteesta, tai vähintäänkin koeompelut sinulle haastavista kohdista kuten taskuista tai piilovetoketjun ompelusta. Käytä kokeiluihin vaikka vanhoja lakanoita. Malta myös tehdä välisovituksia! Silloin näet, ovatko esim. taskut oikealla kohdalla.
VINKKI: Käytä neulaamisen sijasta HARSINTAA. Harsinta auttaa sinua ompelemaan tarkemmin, ja on neulaamista täsmällisempää.
Se, mikä usein näkyy itse tehdystä vaatteesta ulospäin on juuri työnjälki. Huolellisuus valmistuksessa takaa laadukkaan ompelu- ja työjäljen, ja sen huomaat, kun sinulta saatetaan kysyä, mistä olet tuon ostanut. Se jos mikä, on kiitos suuresta työmäärästäsi huolellisuuden eteen.
Kun haluat saada aikaan laadukasta jälkeä yhdessä illassa, valitse sen mukaisesti malli ja kankaat. Valitse simppeli malli, mutta toteuta se laadukkaasta kankaasta ja laadukkailla työtavoilla.
Jos tuntuu, ettet ehdi saada mekkoa kunnolla valmiiksi, älä tee sitä. Kun valmistat vaatteesi hitaasti ja huolellisesti, olet todennäköisesti tyytyväinen lopputulokseesi, ja tulet käyttäämään vaatettasi jopa useamman vuoden!

Ja loppuun kaikista tärkein vinkki. Olipa syy mikä tahansa siihen, miksi et ole tyytyväinen ompeluusi, muista, että virheistä oppii. Ole myös virheillesi ja itsellesi armollinen. Parasta ompelussa on se, että kehityt kokoajan. Kun haastat itseäsi sopivasti, taitosi karttuvat huomaamatta. Tiedän kokemuksesta, että omaan silmään pienetkin virheet näyttäytyvät usein suuremmilta kuin ovat.
Millaisia syitä sinulla tulee mieleen, miksi ompelusi ei ole aina onnistunut? Kerro kommenttikenttään, niin jatketaan yhdessä Ariahlein tarinaa!
Laatua sinun ompeluun,
Satu & Ariahlein Style
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.